duminică, 14 decembrie 2014

Pas cu pas

       Kelemen Hunor este poet, unul autentic. Ce-am citit eu în româneşte sună bine. Probabil că în maghiară, deci în original, sună şi mai bine.
       Ca preşedinte al UDMR însă Hunor nu face metafore. Ieri, la Târgu Mureş chiar a făcut declaraţii contradictorii. A spus că UDMR se conduce după modelul finlandez şi suedez (o, Iliescu 1990!), în care partidul lui face parte din guvernare, indiferent de ideologia acesteia, de dreapta sau de stânga. Şi totuşi, UDMR hotărăşte să iasă de la guvernare. Pe de altă parte, Hunor a prezentat deloc metaforic, cum spuneam, programul Uniunii Maghiarilor: "Trebuie să continuăm pe această cale pas cu pas pentru a recupera pământul natal".
      Personaje publice şi politicieni au sărit ca arşi. Reacţia este nedreaptă. Să stăm cuminţi şi să aşteptăm paşii secuilor ardeleni. Or porni spre vest, spre pusta ungară? Sau spre est, la est de Urali, spre pusta mongolă? Recomandabil ar fi să pornească în ambele direcţii deodată. Pas cu pas.
   

Un comentariu:

Anonim spunea...

Interesant ! Unii, merg pas cu pas, în timp ce alţii, trec,pâş, pâş, făcându-se că nu-i văd ! Mira-m-aş de nu s-ar aduna pas cu pas laolaltă, iar pâş ,pâş s-ar da de-a rostogolul, afundându-se în galeria unde eroul nostru naţional era cât p-aci să fie lovit de silicoză