joi, 6 august 2015

Funar ni-l recuperează pe Iisus cel născut în Dacia

        La un recent congres de dacologie, Gheorghe Funar (vă amintiți de el, deputat, președinte PUNR, PRM, primar de Cluj și candidat la Președinție...), chiar el, Gheorghe Funar a expus o teorie la care o mare parte dintre dacologi s-au aliniat din prima clipă.
        Teoria ex-primarului de Cluj, expusă într-o operă nemuritoare de 32 de pagini de broșură, este aceea că Iisus s-a născut în Dacia, poate că la Urlați, la Jibou sau la Sânicolau Mare... Argumentele, tot unul și unul. Mântuitorul s-a născut într-o iesle, iar Funar spune că ieslea fusese inventată de agricultorii geto-daci. Probabil că la Bethleem vacile și măgarii mâncau din tipsii de aramă, ceea ce înseamnă, logic, că Iisus nu s-a născut acolo... 
        Și încă un argument: "În România, pe cruci şi pe troiţe, apar iniţialele INRI care semnifică, după unii, Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor. Se ştie că Iisus nu a fost nazarinean şi niciodată rege al iudeilor. După alţii, INRI înseamnă Iisus Nu-i Regele Iudeilor". Ca să vezi analiză teologico-filologică!
       Nu-l putem contrazice pe Gheorghe Funar, și atunci mai bine îi acceptăm teoria, ba chiar i-o îmbogățim cu alte asemenea argumente. Cică, nu doar că Iisus s-a născut în Dacia, dar el și trăiește pe teritoriul vechii Dacii. Unde? Păi, la Socola, la Bălăceanca, la Poiana Mare, Predeal și-n alte așezăminte de glumeți. Fiecare din aceste locuri are câte un Iisus Cristos. Acolo îi poate cunoaște dl. Funar, se poate interna câte un an în fiecare din aceste așezăminte și să-și ducă teoria până la capăt, împreună cu ceilalți dacologi.

2 comentarii:

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD, Aici s-au născut toți eroii civilizatori, dar au fugit sau au fost asasinați de timpuriu. Aici s-au inventat toate uneltele, dar nu ne-au folosit la nimic. Ce să mai vorbim, suntem buricul lumii! Ungurii parcă ziceau și ei că sumeriana se trage din maghiară. :)

Augustin spunea...

Da, dragă Şerban, sminteala protocronismului e mare!