duminică, 25 octombrie 2015

Buni şi răi

      La noi, încă se mai gândeşte maniheist, că ăla a fost comunist, deci rău, iar celălalt e liberal de os brătienist (Alina Gorghiu sau poate Vasile Blaga) şi, în consecinţă, bun.
      Din fericire, lucrurile sunt mai amestecate. Exemple, multiple. Aş da doar două, legate de doi preşedinţi comunişti, deci răi, ai Uniunii Scriitorilor.

      Zaharia Stancu a mers în audienţă la Nicolae Ceauşescu la puţin timp după ce acesta a preluat puterea în România, a mers doar pentru a-i da un raport formal despre starea Uniunii şisă-şi exprime adeziunea la noua politică internă şi externă a secretarului general etc.
       A doua zi, ZS a strâns Biroul de Conducere de  11 al Uniunii şi l-a informat că N. Ceauşescu i-a ordonat să le dea pensii scriitorilor bătrâni ieşi din inchisorile politice, iar pe cei tineri scoşi de la Sighet, Jilava sau Piteşti să li se dea posturi în "câmpul muncii". Ceauşescu nu zisese aşa ceva. Dar ZS ştia că nimeni nu va merge la şeful suprem al statului să-l întrebe. Aşa auf ost angajaţi la reviste şi edituri Nicolae Balotă, Ştefan Aug. Doinaş, Ion Negoiţescu, Radu Stancaşi toţi ceilalţi.

       La începutul anilor 80, preşedintele Uniunii Scriitorilor de atunci, Dumitru Radu Popescu, este rugat de criticul literar Eugen Simion să facă ceva pentru tânărul critic Mircea Scarlat care era bolnav şi n-avea locuinţă. În aceeaşi zi, DRP face o cerere către primarul Capitalei pentru trei apartamente, gândind preşedintele US că dacă-i cere doar unul poate fi refuzat, cerând însă trei ar fi şanse să primească măcar unul, exact cât trebuia pentru criticul Mircea Scarlat. Surpriză! I-au fost aprobate şase! Încă cinci scriitori nevoiaşi au primit apartament.

Aviz preşedinţilor USR care iau, ci nu dau apartamente scriitorilor.

3 comentarii:

Vasile Mandric spunea...

COANE MITICĂ,LA MULŢI ANI! Să trăieşti şi să-ţi dea Dumnezeu multă sănătate!
De ziua ta ,îţi doresc tot binele din lume.Cât despre Ceauşescu nostru de azi,
ce-am mai avea să spunem,decât să punem punct.Preocuparea lui şi a celor ca el,
este ca să facă o altă specie de scriitori dintre puşcăriaşii proveniţi din clasa politică,şpăgari ,delapidatori,plagiatori etc Aceşia sunt iertaţi de jumătate de puşcărie şi primesc jumătate de pensie cu felicitările de rigoare,
in timp ce RADU ALDULESCU,este trimis să locuiască la vre-un uscător.Să ne ierte Dumnezeu dacă mai ştim în ce ţara se-ntâmplă ca la noi,

Iosif spunea...



" La noi, încă se mai gândeşte maniheist"

Dom-le Doman

Nu "inca" ci tot timpul.

Fundamentul este lupta vesnica intre pula si pizda
zapacite tot timpul de doctrine,
de retrocedari,de fonduri UE
cand pizda facuta franjuri,
cand pula rupta de piele

O pula sanatoasa nu se poate tine doar cu cartofi prajiti.

Vai de capul pulii noastre.

( Va amintesc aproximativ , limbajul vulgar este pe deplin acceptat
cu conditia sa exprime o durere sufleteasca / Cioran)

Anonim spunea...

Vă rog,n-am înţeles bine,E vorba la început de dl.Vasile Balega sau de Vasile Plaga?
Dar vă rog să mă scuzaţi,tot un drac,nu mai contează,