vineri, 8 aprilie 2016

Paris, „singurul loc unde e plăcut să fii deznădăjduit”

    Am scris cu mai mulți ani în urmă un eseu despre Cioran. Astăzi, la 105 ani de la naștere, reiau aici începutul:
      Moto: „Viaţa – acest pompierism al materiei”.Cioran
      Cultura occidentală, în general, cea franceză în speţă, era „coaptă” în preajma celei de-a doua conflagraţii mondiale să primească... trei crai de la Răsărit care s-o scoată din moleşeală, s-o scuture de praf, s-o revoluţioneze. Au făcut-o fiecare în felul său: Mircea Eliade prin enciclopedismul său, dezvăluind rădăcinile adânci ale religiei; Eugen Ionescu, prin teatrul absurdului, jocul grav cu care a intrat în rândul nemuritorilor din Academie; iar Cioran, cel de la „Coasta Boacii”, prin scepticismul său cinic, prin disperarea bine temperată, bine jucată, alintată, metafizică, prin deznădejde, prin fragmentarismul lui fecund. Ce-a găsit Cioran la Paris? Un Occident bolnav: „Artă, iubire, religie, război – ştim prea multe despre toate ca să mai credem în ele. Atâtea veacuri s-au ros făcând-o... Epoca finitului (s. E.M.C.) deplin s-a dus. Materia poemelor? Istovită şi ea. – Să iubeşti? Până şi mitocanii resping „sentimentul”. – Mila? Duceţi-vă prin catedrale: numai nătângii mai vin de se roagă. Cine mai vrea să lupte? Figura eroului e perimată: numai măcelul impersonal mai are trecere. Suntem marionete clarvăzătoare, bune numai să facem nazuri în faţa iremediabilului. Occidentul? O posibilitate (s. E.M.C.) fără viitor...” Parisul, „locul cel mai îndepărtat de Paradis, rămâne totuşi singurul loc unde e plăcut să fii deznădăjduit”. Aşadar, Cioran a sosit la timp acolo ca un terapeut, pentru că, zice el, „o mie de ani de războaie au întărit Occidentul; o sută de ani de «psihologie» l-au adus la marginea prăpastiei”. A regenerat spiritul occidental cu războiul resemnării neamului său din Mioriţa. Iar metoda lui terapeutică este aceea de a pune răul înainte, de a-l exacerba, de a-i face apologia, de a releva durerile lumii în speranţa descoperirii altora mai groaznice, lucru care va ajuta spiritele puternice să se evidenţieze, după ce şi-au făcut „educaţia de victime” după ce s-au îndoit de... propriile îndoieli: „sunt îndoieli cu adevărat?”

Un comentariu:

Anonim spunea...

O, nu știu de ce scrisele Dvs , dle Doman, mi-aduc aminte de bancul acela în care părintele unor frați dintr-un anume neam, este întrebat cu ce ocupă, așa cum sunt, răspândiți prin lumea mare. Păi, se laudă fericitul tată, fiecare, pe unde se află, construiește comunismul. Și cel de acasă, se arată curios omul nostru, tot cu asta se ocupă ? La care vine răspunsul prompt: păi. ce-i nebun !
Tot așa și Cioran, în Parisul lui, ca bursier pe viață, putea da altora lecție de unică folosință și pentru sinucidere...