vineri, 7 octombrie 2016

Bibliotecă pentru câinii străzii



               
       O poetă necunoscută a trecut ieri prin biroul meu pentru un minut să-mi lase o carte. Provocată probabil de figura mea de dezabuzat, a  spus euforic, dintr-o suflare: „Omenirea e pe o direcție bună. În curând, poate chiar de mâine, nu ne vor mai trebui haine, vom fi îmbrăcați în lumină, vom fi lumină”. Azi-dimineață, înainte de a pleca la serviciu, m-am verificat în oglindă. Încă nu eram lumină, așa că m-am îmbrăcat; lejer, de vară, dar m-am îmbrăcat.
                                                                       *
       Sus și jos în proză: „Eu nu pot gândi sus când umblu cu picioarele goale pe coji de nuci. Viața banală a mea, a noastră, a tutulor românilor, iată ce mă interesează, iată ce-mi atrage irezistibil atenția. Ferice de cei ce pot să gândească sus, nesimțind pe ce calcă jos! Groase tălpi trebuie să aibă!” (I. L. Caragiale)
                                                                        *
       Miliardarul n-are timp să-i plângă pe umăr obiditului. E ocupat până peste cap cu acumularea altor și altor miliarde. La fel, autorul de romane în milioane de exemplare nu se poate apleca asupra vreunui poet, nici măcar din postura de cititor de plăcere. Agentul îi cere un alt best seller și încă unul. Mașinăria nu trebuie blocată de mărunțișuri: metafore, aliterații, metonimii, asonanțe...
                                                                        *
        Despre puțini clasici pot spune ca despre Tolstoi: ei, nemaifiind, sunt mereu prezenți.
                                                                        *
         Relația autor-cititor imaginată deloc ipocrit de  Adrian Alui Gheorghe: „dragă cititorule, ne-am întâlnit ne/privim în ochi ne gândim/poate că ar trebui să ne îmbrățișăm omenește/poate că (tot omenește) ar trebui să ne/strângem unul pe altul de gât”.
                                                                          *
        Vii pe Valea Oltului, în zi de vară, în coloană de sute de mașini, iar în dreptul Mănăstirii Cozia, coloana se oprește pur și simplu. Ore întregi. Cine oare oprește curgerea mașinilor pe șoseaua de pe malul drept al Oltului, șosea croită de Împăratul Traian și asfaltată de comuniștii antiimperiali?  „Mircea! îmi răspunde dealul; Mircea! Oltul repetează”.
                                                                                *
        Bibliotecă pentru câinii străzii. Moștenitorii abia răposatului Simion fac renovări și curățenie în apartamentul fostului cititor Simion. Eliberează rafturile și așează în dezordine câteva mii de cărți lângă adăpostul improvizat al câinilor străzii din ghena de gunoi a cartierului. Blândele și umilele animale își încălzesc noaptea oasele între stivele de cărți citite și răscitite de blândul și umilul Simion.
                                                                                 *
        Roland Barthes: „Un text despre plăcere nu poate fi decât scurt”.
                                                                                  *
       O întrebare de cititor pentru domnii psihologi, psihanaliști, psihiatri: aveți o denumire pentru boala unui poet în care se zvârcolesc șapte draci când află că un confrate de-al său are succes și se scriu despre el cronici elogioase sau ia premii importante?
                                                                                 *
        A-i dedica niște versuri proaste lui Eminescu, lui Shakespeare, Blaga în reviste lucioase și în cărți cu grafie strălucitoare e similar cu a-i invita în sufragerie la tine pe marii oameni de spirit ai lumii și a-i obliga să mănânce caca din farfurii din porțelan de Saxa cu furculițe de argint.
                                                                                 *
        Cioran: „Să scrii, ce decădere!” Ei, da, dar să citești, ce mai adâncă decădere!
                                                                                   *
        Propensiunea spre abstract e o retragere suspicioasă din lume, ba chiar o neîncredere în tine însuți, o fugă de tine, cel adevărat.
                                                                                    *
         Citește pe fotoliu și se trezește privind în gol, în hău, ba chiar în neant...
                          (apărute în ”Acolada”, nr. 9/septembrie 2016).

 

Niciun comentariu: